Ontspannen

Door de tijd waarin we leven staan we de hele dag ‘aan’. Werken, sporten, huishouden, studeren, kinderen, netwerken, borrels, sociale contacten. We hebben het zo druk, dat we vergeten wie of wat nu eigenlijk het meest belangrijk in ons leven is. Samen kijken we naar hoe jouw leven er op dit moment uitziet op het gebied van stress en ontspanning. Nadat we dit inzichtelijk hebben gemaakt, kijken we welke interventies voor jou zouden kunnen werken.

Diepe ontspanning is de basis van gezondheid – Richard de Leth

Ademhaling

Ademen, we doen het de hele dag door 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 (+1) dagen per jaar. Niet onbelangrijk dus. Kun je verkeerd ademen? Ja dat kan! Het goede nieuws is dat we ook hier iets aan kunnen doen!

Slapen

Wanneer je slaapt heeft je lichaam het heel druk. Tijdens je slaap herstelt je lichaam namelijk van de hele dag. Dat kost best veel energie, energie die wel beschikbaar moet zijn. Wanneer je niet goed slaapt, herstel je ook minder goed met als gevolg dat je vermoeid wakker wordt. Als je de dag vermoeid begint ben je eerder geneigd om in de loop van de dag de verkeerde keuzes te maken.

Dag- en nachtritme

In de oertijd werd men wakker wanneer het licht werd en ging men slapen wanneer het donker werd. Dat is het natuurlijke slaapritme. Door de komst van kunstlicht kunnen we langer productief zijn met als gevolg dat ons dag- en nachtritme wordt verstoord.

Yoga

Om te kunnen ontspannen zou je bijvoorbeeld aan yoga kunnen doen. Een vorm van yoga om echt heerlijk te kunnen ontspannen is yoga nidra. Wil je iets meer dan kun je ervoor kiezen om yin yoga te gaan doen. Dit is een soort yoga waarbij je tussen de 3 en 5 minuten in een bepaalde houding zit. Zelf vind ik de yin yoga heerlijk om te doen. Dit doe ik bij Pure Yoga Studio Leeuwarden.

Wist je dat….

Een avond Netflixen je kwaliteit van slaap behoorlijk (negatief) kan beïnvloeden? De productie van melatonine (het slaaphormoon) wordt verstoord door het kijken naar blauw licht van schermpjes.