Eten

De mens heeft van nature een voorkeur voor zoet en zout. Iets waar de levensmiddelenindustrie maar wat graag op inspeelt. Het is heel lastig om de verleidingen gedurende de dag te weerstaan. Recent onderzoek laat zien dat de meeste mensen denken dat ze gezond eten maar dat dat in werkelijkheid veel minder gezond is dan ze dachten. Als je hier goed over nadenkt is het eigenlijk heel gek dat we niet goed weten wat wel en wat niet gezond is. Door ongezonde voeding te eten kun je klachten krijgen. Sommige klachten kun je al zo lang hebben dat je je daar niet eens meer van bewust bent. Je kunt zelfs denken dat het bij je hoort. Waar moet je dan aan denken? Opgeblazen gevoel na het eten, maagzuur, vermoeidheid of zin in zoet na het eten. Door een dagboekje bij te houden waarin je noteert wat en wanneer je eet heb ik al een aardig beeld van wat we als eerste kunnen aanpakken. En ja, ook wanneer je eet is van invloed op je gezondheid. Naast de voeding kijken we ook naar vitaminen en mineralen. Sommige klachten ontstaan door een tekort aan vitaminen en mineralen.

Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding – Hippocrates

Vetten

Vetten hebben we nodig! Waarvoor? Onder andere voor: de bouw van je celwanden, voor de aanmaak van hormonen en voor het remmen van ontstekingen. Natuurlijk zit er verschil in soorten vetten. Het is dus zaak om de juiste vetten tot je te nemen. Binnenkort schrijf ik hier een blog over.

Koolhydraten

Ook koolhydraten hebben we nodig. Groente, fruit, kruiden en knollen zijn koolhydraten die we nodig hebben. Zij leveren stoffen die nodig zijn voor o.a. de bouw en bescherming van je bindweefsel en voor de werking van je immuunsysteem. Koolhydraten die we niet nodig hebben zijn die koolhydraten die met name glucose en zetmeel leveren. Voorbeelden hiervan zijn suiker en fris en granen en aardappelen.

Eiwitten

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam. Je hebt ze nodig voor de bouw van je cellen, voor de aanmaak van hormonen, flexibiliteit van botten, kraakbeen, bloedvaten etc. Weet je dat je hersenen voor 40% uit eiwitten bestaan en dat je alleen maar vet kunt verbranden als je eiwit hebt?

Variatie

Variatie is de sleutel! Probeer per maand ongeveer 100 verschillende voedingsmiddelen te eten en eet alle kleuren van de regenboog. Je darmen zullen je dankbaar zijn.

Wist je dat….

Als je 5% van je voeding aanpast dit al een hele grote stap in de juiste richting kan zijn? Vergelijk het met het varen in een boot. Wanneer de schipper de route 1graad aanpast komt hij op een hele andere plek uit. Datzelfde geldt voor jou.